fredag 3. desember 2010

Dag 13

I dag snakker vi om været! Grå skyer og småyr, men ikke nok regn til å få seg en dusj på dekk. Solen lar vente på seg, men temperaturen er i underkant av 30 gr.C , også om natten, så at solen ikke skinner direkte ned i båten er i grunnen helt ok. Og det er veldig fuktig! Veldig fuktig!
Den ordentlige passaten lar dessverre også fortsatt vente på seg.
"Kommer i morgen" har vi hørt nå i over en uke. Vi har riktignok hatt litt vind de siste dagene, kalt "en slags passat", en veldig variabel vind på 3 - 8 knop noen timer, og 8 - 13 knop i noen timer; fra S, SØ eller Ø. Vi var overlykkelige da den kom, og er fortsatt fornøyd med i det hele tatt å ha fått lens og/eller slørevind. Fra Fri Vind, væremeldingstjenesten som vi abonnerer på ombord, har vi hele tiden fått vite at den ordentlige passaten; den i 15 - 22 knop fra NØ, skulle komme snart, i morgen, mandag, tirsdag, neste uke, etc. Vi er i år ute i et fryktelig vanskelig værsystem som ikke følger noen "normale" historisk statistiske veier. Ikke lett å være værvarsler når ingen ting er som de burde være. Men Mads i Fri Vind har vært utrolig god til å forutse hva som vil skje, når og hvor - med unntak av om når den virkelige passaten kommer. Kanskje helt sikkert ut i neste uke en gang?
Vi har uansett nå i hvert fall lagt kursen rett vest, og slører i øyeblikket med ca 5 knop for fulle vanlige seil, og de filosofiske samtalene ombord når stadig vekk nye høyder. Kun variert av nødvendige reparasjoner ombord. Spinnaker er et nødvendig seil i passaten (vi forutsetter fortsatt at den kommer), og vi har spinnaker i strømpe - ikke pose. Veldig genialt - når den funker! Nederst i strømpen er det sydd inn en ring med diameter ca 70 - 80 cm som skal hjelpe til med å åpne spinnakeren på vei opp, og skal "fange" spinnakeren når vi skal ta den ned igjen. Denne ringen har brukket på 3 - 4 steder, og vi spekulerer på hvordan vi kan få reparet denne før vi når land. Beste forslag hittil er å anvende noe av de slangebitene som er tatt med for ulik anvendelse. Slanger er i det hele tatt en velsingelse for menneskeheten! Lenge leve gummi- og PVC-slanger! Codan: Constant Care! Alt vel ombord! ETA St. Lucia er fortsatt 13 desember.

1 kommentar:

  1. Jeg er ingen meteorolog, men så langt jeg kan bedømme fra ARC-kartet så ser det nå virkelig ut som Jolly Sailor er på vei inn i passaten. Og vi puster alle lettet ut.

    SvarSlett