mandag 29. november 2010

Dag 9

Døgn 8 på havet, døgnet da alt gikk oss i mot! Det værste døgnet på turen er nå over. Håper vi!
Vi har bedt til værgudene, ofret 2 flyvefisk til kong Neptun, men ingen ting har hjulpet. Vinden fra SW økte utover dagen i går fra 10 - 12 knop, til 20 - 25 knop og til 27 - 32 knop. Og med 4 - 5 m bølger rett i mot og rotete sjø ble det noe ubehagelig. Mannskapet hadde på forhånd i Las Palmas gått på kurs om down wind sailing, ingen hadde på forhånd snakket om dagesviis med kryss! Så kapteinen tok før det ble mørkt en beslutning om å slå over til SB halser og seile sydover i håp om å finne roligere forhold til natten. Men det var feil! I det vi slo snudde vinden, og vi ble seilende SØ i stedety for SW, vekk fra målet! Når vi så slo tilbake snudde vinden igjen, og vi ble seilende mer nord enn ønsket. Fri vind hadde rådet oss til ikke å slå før vi fikk vind dreining nå idag, og det rådet burde vi ha fulgt. 12 timer bortkastet seiling blir vanskelig å ta igjen! Vi oppnådde riktig nok mindre vind og roligere sjø, noe mindre engstelse hos deler av mannskapet, men daler stygt på resultatlisten, og øker forsinkelsen med ytterligere 1 døgn. Det siste er også delvis årsaket av nødvendig kryssing pga vind selvfølgelig. Med 1950 nm igjen å seile fortsatt etter 8 døgn i sjøen, og sansynligvis 2 dager til med kryss inkl. i dag, tilsier enkel hoderegning at forventet ankomst St. Lucia ikke lenger er 9 desember, men mer 12 eller 13 desember. Stemningen generelt er imidlertid fortsatt god, selv om undertegnede er litt frustrert! Forøvrig alt vel ombord!  

2 kommentarer:

  1. Dere er supertøffe!! Men jeg har lært av Hans at (nesten) ingenting er farlig i sjøen når man bare har nok rev i seilene...
    Hyggelig å lese at båten går så fint på kryss, det betyr jo mye når det nå er sånn at passaten svikter. Merkelig. God seilas videre, her kommer enda flere klemmer fra Lill.

    SvarSlett
  2. Det kan godt tenkes at dere likevel og alt i alt gjorde et smart trekk med å komme dere lenger sør. Veldig mange gjorde det samme. Det gjelder mange av de på en mer nordlig rute. Men dere ser det kanskje også på skjermen?
    Ellers: stå på, dere gjør det bra! Hold humøret oppe, det er det viktigste!

    SvarSlett