lørdag 31. juli 2010

Portugal

Etter Biscaya og noen late feriedager i La Coruna med middelalderfestival og masse abligøyer var det Cap Finisterre som sto for tur. Vi var heldig med vær valget og startet tidlig fredag morgen med 6 ms vind fra N, mao en fin slør. Sol fra skyfri himmel, og vinden økte på til 8 - 10 sm, og når vi rundet Finisterre økte det på til 11 - 12 sm. Kjempe seilas! Med et rev i storseilet lenset vi sydover med 8 - 10 knops fart og tilbakela 130 nm på ca 16 timer. Vel fremme i Bayonne var det blitt mørkt (kl.23) og blåste friskt, og når vi skulle ta ned storseilet havnet hele storseilet med sleider løst oppe på bommen. Det viste det seg senere når vi skulle pakke seilet at den (lille) delen av masteprofilen som holder storseils-sleidene på plass i masten hadde falt av; låse sylinderen i masteprofilen var ikke skrudd godt nok fast (av Jeanneau / leverandøren i Les Sables d'Olonnes), og alle kulene i sleidene hadde falt ut på dekk og i sjøen. Gode råd var (bokstavelig talt skulle det vise seg!) dyre. Uten kuler i maste sleidene var det ikke mulig å bruke storseilet, og reparasjons- / vedlikeholds- fasen var begynt. Alle båt del butikker var selvfølgelig stengt lørdag, men mandag fikk vi bestilt nye kuler; 500 stk fra Lewmar, som kom tirsdag ettermiddag. Det var en kjempejobb å tre i nye kuler i hver sleide. Møysommelig arbeid som måtte utføres oppe i masten, og endel nye kulder havnet også ut i vannet. Men til slutt var jobben gjort, og onsdag ettermiddag kunne turen fortsette inn i Vigo fjorden (Ria de Vigo). Dagen deretter kort innom Isles de Cies og tilbake til Bayonna for diesel påfyll og en natt på svai før turen gikk til Portugal. Føsrste stopp er Povoa Varzim, litt nord for Porto. Varzim er en fin havn med vennlige folk, og dessuten 50% ARC rabatt, så vi bruker Varzim som base noen dager igjen for bl.a. se Porto og Duro dalen. Like greit egentlig værmessig, for i natt kom tåka. En kraftig tåkelur startet kl 05, og har holdt på hele formiddag.  
Masse hilsner Jolly Sailor.     

2 kommentarer:

  1. Godt tross alt at "barnesykdommene" kommer før Atlanterhavskryssingen! Ha fine dager fremover, kos dere med vinen fra distriktet og portugisernes utadvendte holdninger og gjestfrihet... Vi gjenforenes nå med båt og hund i Bergen og gleder oss over at værprognosene lover både gunstige vinder og sol fra "oven". Har nå ferie til 19. august!
    Hadde en koselig og livlig 50-årsfeiring for Anne Marit på Løvlia i Krokskogen i helgen.
    Hilsen Merrimac v/Sissel og Einar

    SvarSlett
  2. Hei. Skjønner at kapteinen? også har fått beskue båten fra mastetoppen,er den ikke flott? Håper dere får skrudd alt godt fast til vi kommer. Det må være godt å ha fått prøvd båten på lengre strekk og med god vind. Astrid og jeg gleder oss og vi ankommer Las Palmas 15. november litt utpå dagen. Ellers har vi ladet opp med fjellturer på Sunnmøre i det siste, mens vi tenker på dere. God seilas videre. Bjørn og Astrid

    SvarSlett