lørdag 19. februar 2011

Pasaten er funnet!

Den observante blogg-leser kan muligens huske at vi over Atlanteren var sterkt aktivisert i Den Store Pasatjakten.
Vanligvis blåser det stabile vinder på ca 15 knop fra Ø - NØ i desember - april fra Kanariøyene til Karibien, og disse moderate og gunstige østlige vinder skal også være de dominerende i Karibien. Vi fant imidlertid aldri helt den forventede pasat under overseilingen av Atlanterhavet, og har vært på utkikk siden. Her i Karibien mangler det ikke på vind; tvert i mot. Her blåser det konstant kuling fra øst; 25 knop +10 / -5 knop avhengig av squals og regnbyger! Så hardt blåser det til tider at kapteinens hår faktisk er i ferd med å blåse bort rett og slett!

Så endelig på Martinique fant vi Pasat.

Her er mange langturseilere som har vært på leting etter både vind og lykke, og mange har fått sine drømmer oppfylt. Men noen har også måttet gi opp.En natt på St.Vincent kom det en fransk båt med brukket mast og ankret opp ved vår side. De hadde blitt "reddet" av en norsk bemannet katamaran (leiebåt) på 3 ukers ferie og tauet inn til trygg havn. I den vanlige vinden på 25 knop hadde en ekstra kastevind gitt dem litt ekstra utfordring/vedlikehold.

Vi er nå fornøyd med å ha konstatert at pasaten fortsatt er her, og har bestemt hjemtur rute. Vi har allerede begynt å seile nordover, og planlegger å forlate Karibien fra St.Martin eller Tortola i midten av eller slutten av april mot Bermuda. Der har vi vært så heldige at Gunnar K skal mønstre på for å seile med oss over til Azorene ca 1 - 5 mai. Ruta deretter er litt usikker, men La Corona er ikke usansynlig som siktemål i Europa. Så blir det Biscaia over til England hvor vi har planer om en pint eller to på den kjente seiler puben Jolly Sailor i Southampton.

3 kommentarer:

 1. Hei!

  Hyggelig å følge dere på bloggen! Her hjemme er det etter hvert blitt en svært lang og kald vinter. minus 40 i Karasjok, minus 14 i Horten. Vi fyrer og fyrer. Det er ganske pent ute, men er lei av kulda. Tror det blir sommer en gang likevel.

  Alt godt,
  Astrid

  SvarSlett
 2. Hei Eli og Jo! Endelig har jeg slått opp bloggen deres igjen, og sett filmen og alle bilder. Herlig! Det ser ut til at dere har tenkt å seile helt hjem? God seilas! Her er det VM på ski, og Bjørgen har allerede tatt sitt første gull - på første dag. Nortug klarte "bare" sølv. Noe gøy må jo vi som fryser ha det også. God tur videre!! Klem fra Lill

  SvarSlett
 3. Heisan Eli & Jo, jeg skulle jo nå etter noen planer ha landet et sted i nærheten av dere. Men sånn gikk det ikke, gitt. En slags mager trøst var det å se filmen deres fra juleferien. Gubbevaremegvel så fint det ser ut - og gubbevaremegvel så lenge det er siden jeg så gutta boys!!! Dét må vi vel klare å gjøre noe med på ganske kort eller i høyden såkalt mellomlang sikt?! - Jeg er nå i Brussel igjen etter noen dager på oppdrag i Amsterdam - og så tar jeg toget til Les Arcs på mandag (6,5 timer herfra!) for å ordne diverse praktiske ting. Kanskje vi kan ses der til sommeren eller høsten? Men ha det nå fint i Karibia så lenge - jeg er veldig glad dere ikke er i Sørishavet! - Bh Jostein

  SvarSlett